[mc4wp_form id=”2320″]
בניגוד לדעה הרווחת שעיקרה חשיבה אריטמתית והאדרה של הרציונל , היום אנו מבינים כי הליכה בעקבות התחושה הפנימית היא לעיתים הבחירה הנכונה ביותר.
לפי מחקר שבוצע בדצמבר 2013 באוניברסיטת תל אביב
האינטואיציה שלנו לא טועה , להיפך , עלינו להיעזר בה בבעיות מורכבות שהמוח הרציונלי שלנו אינו מסוגל לחשב כשורה , זאת משום שהוא מוגבל ביחס לכמות נתונים גבוהה שאותה מסוגל החלק האינטואיטיבי שלנו לשכלל. האינטואטיביות אמנם אינה מושלמת ויש שתלך שולל בעקבות סיכון גבוה לטעות, אך איננה תחושת בטן ותו לא , כי אם כלי מצוין לקבלת החלטות שהמוח האנליטי שלנו אינו מסוגל לקבל.
פשוט ככל שהעניין נשמע , הרי שיכולת אינטואיטיבית זקוקה לשפעול ,כמו כל תהליך חשיבתי , לא שהיא נעלמת לאנשהוא , אך אם לא מתרגלים אותה או מפקירים אותה לטובת תהליכי חשיבה אחרים , הרי שהיכולת להגיע אליה תיהיה מסועפת יותר , ותרגיש לנו זרה ולא בטוחה.
אימפרוביזציה , או בקיצור אימפרוב , מקנה ביטחון באופן כללי , מלבד כל עניין העמידה על במה/מול קהל הרי שהתירגול חושף את האדם אל עצמו , או ליתר דיוק אל העולם הפנימי והחשיבה האסוציאטיבית והרציונאלית שלו.
תחילה משום שהמאלתר נאלץ להמציא “נתונים” יש מאין ,שכן הוא מאלתר באופן אסוציאטיבי ממילה אף ללא כל נתון מתוך מצבו הפיזי/רגשי באותו הרגע , כך מתוודע המאלתר שוב ושוב אל מעין האסוציאציות שצבר , וככל שהוא חוזר לאלתר במצבים שונים כך הוא מרגיש ביטחון מול עולם המושגים הנשלף ממוחו ויודע מה עובר לו בראש.
עיקר הביטחון בחשיבה רציונאלית מתבטא ביכולת של המאלתר לחשב את שנעשה , לעבוד עם כלל הנתונים ולחברם לכדי מצב שמדמה בצורה הקרובה ביותר את המציאות, עם זאת , המאלתר אינו יכול לעשות זאת ללא שימוש באינטואיציה , שכן חשיבה רציונאלית גרידה תתקע אותו מכל פעולה או החלטה , רק שימוש משולב של חשיבה רציונאלית ואיטואיטיבית תביא את ההתרחשות לכזו שפועלת , מהנה ומשיגה את המטרה (בדיוק חשיבה משולבת כזו נבדקה כנכונה ביותר לקבלת החלטות).
לכן יחד עם תחושת הסיפוק “יתעד” השחקן המאלתר כי השימוש שעשה הינו נכון יעיל וכמובן יותר אפקטיבי ועם הזמן יבטח בתחושות הבטן שלו.
הסיבה שיכולת רציונאלית לא תניב תוצאות באילתור נעוצה בעיקר בעובדה שחשיבה כזו מתקשה לעבוד בצורה יצירתית ונוטה ללכת אל עבר מקום בטוח , שברוב המקרים יעגון את הרגשות בבוידם ויצור במקום תגובה אותנטית , תגובה שלמעשה תיראה פחות הגיונית למרות שהיא נעשתה בצורה לוגית לכאורה . זאת משום שההחלטה הרציונאלית מתקשה להבין את הצד הרגשי אינטואיטבי של הפרטנר ומתייחסת לנתונים “היבשים” בלבד ,בכך היא מבודדת את המאלתר מהפריה הדדית ונותנת תמונה של מחשב 286 שמנסה לגלוש באינטרנט עם רוחב פס של 100 מגה , כלומר המאלתר מתאמץ לחשב תשובה הגיונית במקום לפנות לרגש ש”יודע” כיצד להגיב.
למרות שהיכולת האריטמתית שלנו מפחדת ממצבי סיכון הרי שהאינטואיציה שלנו מרגישה בנוח במצבי לחץ וסיכון ואפילו נמשכת למצבי סיכון.
למרות שחיסרון ידוע של האינטואיטיבית שלנו היא הליכה לסיכון מוגזם , הרי שבאילתור הדבר מבורך , בעולם הדמיון של משחק על במה אנו יכולים להתנסות בסיכונים מבלי לסכן דבר , בנוסף סיכון גבוה ברוב המקרים אומר סצינה טובה יותר ובהכרח מבטיח קהל צוחק הרבה יותר.
לכן תירגול אימפרוב מקנה לנו את היכולת להתאבד שוב ושוב על הבמה , מבלי לאבד דבר ובכך ללמוד בדיוק כיצד לשלוט באינטואיטביות בצורה הטובה ביותר.
ישנם מצבים רבים שהם חשיבה שכלתנית תוקעת אותנו ומונעת ממנו מלהתקדם. תרגול אימפרוביזציה יקנה לנו כלים להכרה של האיזור היצירתי ושליטה נכונה בו , עד כדי הבנה של מגרעותיו.
נקווה שבעתיד נדע יותר כיצד לשלוט ולהשתמש באיטואיציה. בינתיים נשאר לנו לאלתר
לפרטים על קורסי אימפרוביזציה לכל הרמות – לחץ כאן
לעמוד סדנאות אלתור שלנו – לחץ כאן
כאן תוכלו לקרוא כתבות ומאמרים ובעצם כל דבר שקשור לאימפרוביזציה, החל ממשחקים שתוכלו לתרגל בסלון ועד כלים של אימפרוביזציה לעסקים.
המאמרים נכתבו ונאספו בכיף מתוך נסיון של שנים בהופעות מול קהל , העברת סדנאות מול חברות ולימודי יסודות האילתור.